Pirmoji satanistinė bažnyčia – šiuo metu yra oficialiai įregistruota kaip ne pelno siekianti religinė organizacija Pietų Afrikoje. Jos įkūrėjai yra Adri Norton ir Riaan Swiegelaar. Pastarasis teigia, kad bažnyčios registracijos procesas truko net keturis metus, tačiau jam tai nebuvo ilgas laikotarpis. 

Bažnyčios paskirtis – šviesti visuomenę apie satanistus ir atkreipti žmonių dėmesį į įprastai klaidingą nuomonę apie šėtonišką veiklą, taip pat palengvinti afrikiečių baimę dėl visko, kas yra panašu į vudu religiją, kurią jie vadina ‘Satanic panic’ (liet. “šėtoniška panika”).

Satanizmą praktikuojantys asmenys netiki į šėtoną, kaip dauguma krikščionių. Riaan Swiegelar teigia, kad “mes šėtoną laikome archetipu, religinės tironijos priešininku”. Jie  neužsiima gyvūnų ar žmonių aukojimu ir nėra nusistatę prieš krikščionybę, atvirkščiai, satanistų tikslas yra skatinti religinį pliuralizmą.

Bažnyčioje yra studijuojama satanistinė Biblija ir organizacija atlieka paslaugas bendruomenei (bažnyčia prioritetais laiko moterų teises ir gyvūnų gerovę). Bažnyčioje yra 7 žmonių taryba, kuri yra pasišventusi atstovauti satanizmą Pietų Afrikoje.

Riaan Swiegelaar ir Adri Norton / African News Agency (ANA) archyvo nuotr.

Satanistinės bažnyčios įkūrėjas Riaan Swiegelar buvo krikščionių bažnyčios pastorius, kai pradėjo abejoti krikščionybe. Tada jautė, kad jis nepriklauso išorines dievybes garbinančiai religijai. Riaan Swiegelar, kalbėdamas su vietinėmis radijo stotimis, teigė: “Kai aš pats atradau satanizmą, jis nebuvo labai tvarkingai veikianti organizacija. Ji nebuvo jokiu būdu pavaizduota, taigi turėjau rasti kelią per tamsą, kad galėčiau kalbėti, kol sutikau bičiulius satanistus, ir mes tapome labai artimi. Taigi yra svarbu turėti grupę, kuri atspindi savo filosofiją ir gali susitikti”. Organizacija žmonėms, kurie jaunesni nei 18 metų, neleidžia dalyvauti jokiose apeigose, susirinkimuose ar ceremonijose, taip pat ji nepriklauso nė vienam kultui ar sektai.

Anot Riaan Swiegelar, kuris užaugo stiprioje vidurinės klasės krikščionių šeimoje, “pagrindinė satanizmo filosofija yra nesuterštas sveikas protas ir gyvenimas be kaltės, tačiau ši filosofija yra priešinga kitoms religijoms, kurios remiasi šiuo prigimtiniu žmogaus instinktu”. Riaan Swiegelar tvirtina, kad jo šeima neturi jokių nuoskaudų dėl satanizmo ir noriai priėmė jo pasirinkimus.

Žiniasklaidoje daugumai Pietų Afrikos gyventojų satanizmas sukėlė šoką ir baimę, o likusieji tuo metu džiaugėsi, tvirtindami, kad buvo laimėta garbinimo laisvė. Pietų Afrika yra pasaulietinė respublika, kas reiškia visiems žmonėms laisvių užtikrinimą. Tačiau ši sąvoka yra dažnai neteisingai suvokiama.

Šalies kaimynė Zimbabvė turi specialų straipsnį savo konstitucijoje, kuris laiko velnio garbinimą neteisėtu. Praeityje šalis net turėjo įstatymų, kurie raganavimą laikė nelegalia veikla. Raganavimo malšinimo aktas draudė įsitraukti į veiklas, susijusias su raganavimu, taip pat buvo draudžiama bet kurį žmogų vadinti ragana.

Kad ir kaip būtų, raganavimo įstatymas jau yra panaikintas, o satanizmas net nesulaukė didelio žmonių pasipriešinimo. Tačiau dauguma satanistų stengiasi likti anonimais dėl baimės būti persekiojami. Nėra aišku, ar satanistų bažnyčia Pietų Afrikoje sieks didinti savo narių skaičių ir plėstis į kitas valstybes.

Organizacija šiuo metu planuoja satanistinę Bibliją išversti į afrikanso kalbą, tačiau teisių dar neįgijo. Ji bus pirmoji organizacija, tai atlikusi.

Taip pat skaitykite: