© Beatričės Serpauskaitės / VilniausŽinios.lt nuotr.

Pačioje Vilniaus širdyje įsikūręs restoranas „Spyros Metaxa“ – vieta, skirta klasikinės Graikijos mylėtojams. Tradicinė graikiška virtuvė, jaukus interjeras, fone grojanti melodinga graikiška muzika – į svečius sostinės senamiesčio lankytojus kviečia prieš dešimtmetį graikės Lolos Sakanis atidarytas restoranas.

Nepaprastai šiltą ir gražią dieną Vilniaus centre zuja gausybė žmonių – fotoaparatų iš rankų nepaleidžiantys svetimšaliai turistai bei puikiu oru pasidžiaugti į miestą išskubėję vilniečiai užpildė ne tik siauras senamiesčio gatveles, bet ir visas lauko kavinių vietas. „Spyros Metaxa“ restorano lauko zona taip pat perpildyta – laimei, mane kur kas labiau viliojo apžiūrėti šios Graikijos karščiu alsuojančios vietos vidų.

Viduje lankytojų nebuvo, tad turėjau galimybę išsirinkti labiausiai patikusią vietą. Ilgai svarstyti neteko – mano dėmesį patraukė mažesnioji restorano erdvė: ant jaukių mažų stalelių stovėjo po spalvoto stiklo šviestuvą ir rėmeliai su patiekalų nuotraukomis, o sienas puošė kilimai bei iš jų iškarpytos ir ant sienų priklijuotos įvairios figūros – trikampiai ir stačiakampiai. Kilimu išmuštoje nišoje, prieš kurią atsisėdau ant nišoje įrengtų lentynų dailiai išrikiuotos dėžutės nuo graikiško alkoholinio gėrimo „Metaxa“ – jį XIX a. sukūrė graikas Spyros Metaxas.  Eidama savo stalelio link, ant kitų sienų pastebėjau ir antikinių motyvų, o visas restorano palanges puošė skulptūrų, masyvių akmenų, išpuoselėtų augalų kompozicijos.

Interjero apžvalgas trumpam teko nutraukti, nes prie mano staliuko jau stovėjo varlyte pasidabinęs padavėjas, nešinas meniu. Neskubėdama perverčiau Graikijos akropolio atvaizdu ir antikos laikų figūromis išmargintą meniu, kuriame puikavosi įvairiausi tradiciniai ir visai negirdėti graikiškos virtuvės patiekalai – vištienos gyros, baklažanų sluoksniuotis moussaka, kiaulienos souvlaki… Tačiau mano dėmesį patraukė šalta „Makedonietiška“ sriuba bei laivelio formos tešlos paplotėlis su veršiena, kiauliena, pomidorais ir sūriu. Pervertusi atskirą, kiek mažesnį meniu, skirtą gėrimams, neatsispyriau pagundai paragauti ir balto, pusiau saldaus graikiško vyno „Imiglykos“.

Užsakymo ilgai laukti neteko – nepraėjus nei 10 minučių, baltutėlę šaltą sriubą jau buvo galima ragauti. Jos skonis mane maloniai nustebino – šiek tiek priminė mūsų tradicinius šaltibarščius, tačiau buvo kur kas labiau pikantiška, sūri, ir su raugintais agurkėliais, kurie šioje sriuboje ypač tiko. Apgaulingai soti „Makedonietiška“ sriuba tikrai nenusivyliau, tad su nekantrumu laukiau ir antrojo patiekalo – laivelio formos tešlos paplotėlio su pagardais. Lūkesčiai, matyt, buvo per dideli – pavadinimas skambėjo daug žadančiai, tačiau realybėje „laivelis“ pasirodė tesanti paprasčiausia pica. Tiesa, patiekalas nebuvo toks prastas – plonas ir skanus padas, galybė sūrio, o porcija tikrai labai didelė – net per didelė po sriubos. Mano pietus vainikavo pusė taurės graikiško vyno – šis pasirodė pakankamai skanus, tačiau niekuo neišskirtinis, tad kitą kartą tikrai pabandyčiau ką nors kitą.

Apsilankant restorane „Spyros Metaxa“ patiko paslaugus ir linksmas aptarnaujantysis personalas, gerą įspūdį paliko ir platus maisto bei gėrimų pasirinkimas. Tiek kad, graikiškos virtuvės patiekalų kainos tokios, kokias retai išvysite paprastose kavinėse – salotų kainos prasideda nuo 19 litų, o už karšto, ar kiek įmantresnio patiekalo porciją gali tekti palikti ir iki 70 litų. Norintiems pavalgyti pigiau, darbo dienomis siūlomas specialus dienos meniu – tada kainos nesikandžioja.

Maistas 5: Meniu galima rasti daugybę tradicinės graikiškos virtuvės patiekalų – nuo kvapnios ir minkštos pitos iki deserto su  alkoholinio gėrimo „Metaxa“ įdaru. Patiekalų pateikimas gan paprastas, tačiau ragautas maistas nenuvylė.

Aplinka 4: Dailiai dekoruotos palangės, gražūs antikiniai motyvai, tačiau ten, kur kilimine danga išmuštos sienos, restoranu tikrai nedvelkia. Tačiau aplinka jauki, tvarkinga, puiki lauko zona šiltuoju metų laiku.

Aptarnavimas 5: Aptarnavęs padavėjas paliko gerą įspūdį – buvo labai paslaugus ir geranoriškas, praeidamas pro šalį vis stabtelėdavo paklausti ar nieko netrūksta, tačiau įkyriai nelindo.

Verta apsilankyti 5: Jei pabodo tradicinė lietuviška virtuvė ir norisi kažko egzotiškesnio – apsilankyti „Spyros Metaxa“ verta. Saulėtoji Graikija kaip ranka pasiekiama – tereikia taikliai išsirinkti patiekalą iš gausaus virtuvės meniu ir įsiklausyti į trankias graikiškas melodijas, užpildančias visas restorano kerteles.

Daugiau: Restaurant in Alanya

Taip pat skaitykite: