Organizatorių archyvo nuotr.

Degustacija – tai kulinarijos terminas, reiškiantis įvairaus maisto ar gėrimų ragavimą. Koncentruojamasi į skonio sistemą, pojūčius, išvaizdą, aukštos klasės kulinarijos meną. Degustacinė vakarienė apima mažus porcijų pavyzdžius, paprastai 8 ir daugiau. Tad, kokios yra populiariausios ir keisčiausios degustacijos pasaulyje bei kokį vaidmenį čia vaidina someljė?

Vyno degustacija

Ko gero, populiariausios degustacijų rūšys – maisto ir alkoholinių gėrimų. Tiesa, kalbant apie alkoholinius gėrimus, populiariausia degustacijos rūšis – vyno. Na, o geriausiai šią pramogą praveda būtent someljė, kuris iki kaulų smegenų žino jų istorijas, poskonius ir derinius.

Pagrindinė taisyklė, kurios būtina laikytis ragaujant vyną, yra tinkamos taurės pasirinkimas. Raudonajam vynui skanauti naudojamos plačios ir didelės taurės. Baltasis vynas ragaujamas iš mažesnių taurių su skleistis pasiruošusios tulpės galvute.

Prieš ragaudami vyno, turime atkreipti dėmesį į gėrimo spalvą. Ji atskleidžia daugiau, nei galėtumėte pamanyti. Įvertinti šią gėrimo savybę reikėtų pavertus vyno taurę daugmaž 45 laipsnių kampu. Gėrimo spalva byloja daug: kuo ji šviesesnė, tuo jaunesnis ir tuo vėsesniame klimate užaugintas gėrimas.

Ypač šviesi baltojo vyno spalva taip pat gali liudyti tai, kad vynas pagamintas iš specifinės vynuogių rūšies. Kuo baltasis vynas ryškesnis ir tamsesnis, tuo jis vyresnis, užaugęs šiltesnėmis klimato sąlygomis arba buvo brandintas statinėse. Raudonasis vynas atvirkščiai – kuo blankesnis, tuo ilgiau jis buvo brandintas.

Turbūt esate atkreipę dėmesį į tai, jog vyno mėgėjai dažnai prieš ragaudami vyną taurėje išsuka laikydami taurę už kojelės. Teliūskavimas turi savo paskirtį. Ragaudami vyno, taurę turėtume lengvai išsukti ratu taip, kad teliūskuojantis gėrimas prikibtų prie stiklo sienelių. Taip vyno žinovai elgiasi siekdami nustatyti vyno stiprumą: kuo daugiau vyno lašelių varva taurės vidinėmis sienelėmis, tuo daugiau alkoholio vynas turi savo sudėtyje.

Kvapas. Uostydami galime jausti intensyviausius vyno aromatus. Jie sutartinai skirstomi į gėlių, vaisių-uogų, augalų-žolelių, prieskonių ir kitus aromatus. Vertinant gėrimo kvapą, svarbu atsiminti ir tai, kad jaunesnis vynas pasižymi stipresniu, galima sakyti, netgi agresyvesniu aromatu. Ilgiau brandintas vynas atsiskleidžia neintensyviais kvapais.

Apie vyno (ir ne tik) ekspertą – someljė

Someljė – tai profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas už restorano vyno meniu sudarymą, tačiau taip pat ir už kitus alkoholinius gėrimus. Someljė aptarnauja svečius, parinkdamas vyną prie jų išsirinktų patiekalų. Bendraujant su klientais, yra labai svarbios diplomatijos ir psichologijos žinios – geras specialistas turi sugebėti savo žiniomis pelnyti klientų pasitikėjimą. Kartais gali būti sudėtinga įtikti visos didelės prie stalo sėdinčios kompanijos skoniui. Svarbu sugebėti išspręsti ginčus ir užbėgti už akių galimam jų atsiradimui.

Tai turi būti ne tik darbas, bet ir aistra, gyvenimo būdas. Besimokantieji tam skiria kiekvieną dieną: skaito specializuotą literatūrą, treniruojasi aklai degustuodami vynus, taip lavindami uoslę. Įgimto talento neužtenka, reikia daugybės teorinių žinių. Beje, puiki uoslė nebūtinai turi būti įgimta – ją galima išlavinti treniruojant. Daugelis besimokančiųjų dar dirba restoranuose ir parenka lankytojams vyną. Someljė vaidmuo restorane ne mažiau svarbus nei virėjo – juk tinkamai parinkus vyną, ne tik vynas, bet ir patiekalas atsiskleidžia visomis spalvomis. Tad geras specialistas turi puikiai išmanyti ne tik vyno rinką, gero ir prasto vyno požymius, bet ir restorano virtuvę. Tiek laiko ir atsidavimo moterys retai gali skirti, tad moterų šioje profesijoje žymiai mažiau.

Organizatorių archyvo nuotr.

Keisčiausios degustacijos

Be minėtų degustacijų, pasaulyje galima sudalyvauti ir išties keistose degustacijose, dėl kurių pagalvotumėte bent kelis kartus prieš dedant tai į burną.

  1. Gyvačių vyno degustacija

Tai Azijoje aptinkama degustacija, kurios metu geriamas vynas. Gėrimas išties neįprastas, nes jo butelyje – gyvatė. Yra pasitaikę istorijų, jog degustacijos metu, dalyviai buvo užpulti dar gyvos gyvatės, kadangi įprastai padaras butelyje jau būna negyvas.

  1. Jagermeister + majonezas

Skamba keistai, ir, ko gero, vien pagalvus ima sukti pilvą, tačiau šios degustacijos ekspertai teigia, kad tai geriausi vaistai nuo kosulio ar gerklės skausmo! Gal verta išbandyti?

  1. Alus + pienas

Tai dar viena kiek keistai skambanti degustaciją, kurią galima išbandyti Japonijoje! Japonai tvirtina, kad tai nors ir neįprastas derinys, tačiau labai sveikas!

  1. Svogūnų ir česnakų sulčių degustacija

Ši degustacija atsirado Šiaurės Korėjoje, tačiau dabar ją galima išbandyti bent keliose pasaulio šalyje, tarp kurių artimiausia mums – Didžioji Britanija. Korėjiečių teigimu, šios sultys galbūt nėra pritaikytos kiekvieno skoniui, tačiau yra labai sveikos ir turinčios daug vitaminų.

  1. Avokadų medaus alaus degustacija

Ši degustacija pirmą kartą užfiksuota Amerikoje, bet dabar sutinkama ir Australijoje. Jos metu degustuojamas avokadų medaus alus, kuris skamba tikrai neįprastai ir keistai. Tačiau ragavusieji tvirtino, kad verta pabandyti!

Užsakymo Nr. KMC200160

Ši informacija yra portalo vilniausžinios.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija ir nurodžius aktyvią nuorodą į vilniausžinios.lt. Parašykite mums adresu info@medijos.lt

 

Taip pat skaitykite: